Aassoorten voor diverse vissen

Aas

Als je gaat vissen wil je zoveel mogelijk vis vangen. Een van de belangrijkste zaken die je nodig hebt is goed aas. Er zijn veel verschillende aassoorten en iedere vis heeft zijn voorkeuren. Door goed aas te gebruiken heb je een grotere kans op een goede vangst. Per vissoort hebben wij de beste aassoort omschreven. Bekende aassoorten waarmee vaak gevist wordt zijn brood, aardappels, deeg, kaas, granen, zaden, wormen en maden. Belangrijk om te weten is dat het verboden is om met levend aas te vissen. Wel mag je met levende wormen, larven en kleine insecten vissen. Wanneer je wel met levend aas gaat vissen, riskeer je een boete. Daarom zijn kunstazen uitgevonden. Zo zijn er nep visjes, kunstvliegen en kunstmaden te koop.

Aas voor witvis

Onder de witvissen behoren onder andere voorns, kolbleien en brasems. Je kunt deze vissen vangen door gebruik te maken van brood, maden, deeg, mais en wormen. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van lokvoer. Je gooit het lokvoer op de plek waar je gaat vissen. Je lokt de vissen hiermee naar je aas.

Aas voor karper

Als je gaat karpervissen kun je het beste enkele uren voordat je gaat vissen lokvoer uitgooien. Hiermee worden karpers naar je stek gelokt. Een simpel voorbeeld van lokvoer is mais. Natuurlijk zijn er ook andere soorten lokvoer. Lees hier hoe u zelf lokvoer maakt! De meeste karpervissers vissen met boilies. Dit zijn kleine ronde deegbolletjes. Boilies zijn er verschillende smaken. Er zijn zoete boilies, boilies van vismeel en boilies met bijvoorbeeld krab of inktvissmaak. De boilie is de meest gebruikte aassoort onder karpervissers. Naast boilies kun je ook gebruik maken van mais, brood of speciale tijgernoten voor karpers. Als laatst raden wij het gebruik van de broodkorst aan. Hiermee kun je gemakkelijk aan het oppervlak vissen. Zie je een karper aan het oppervlak? Gooi dan voorzicht een stuk korst erbij.

Aas voor roofvis, snoek en snoekbaars

Roofvissen kun je het beste vangen met behulp van dode vissen of kunstaas. Gebruik bijvoorbeeld sardientjes, haring of makreel uit blik. Bij lokale hengelsport winkel heb ook diverse soorten kunstaas. Je hebt bijvoorbeeld  spinners, pluggen, lepels, pilkers, jerkbaits, softbaits en shads.  Kunstaas vervangt als het ware de levende vis. Je hebt ze in alle soorten in maten. Voor goed advies raden wij aan om naar de lokale hengelsport winkel te gaan.

Zeeaas

Ook als je op zee vist mag je geen levend aas gebruiken. De meeste gebruikte aassoort is de zeepier. Zeepieren worden ook wel borstelwormen genoemd en zijn verkrijgbaar bij lokale hengelsport winkels. Dit soort aas wordt gebruik voor kabeljauwachtigen of platvis. Een ander veel gebruikte aassoort is de zager. Ook zagers zijn verkrijgbaar bij u lokale hengelsport winkel. Deze soort behoort tot de familie borstelwormen en leeft in dezelfde omgeving als de zeepier. Verder heb je de slikzager, witjes en de steekzager.

Hieronder hebben we een complete lijst met zeeaas weergegeven. Achter de aassoort staat tussen haakjes welke vissen je hiermee vangt.

– Mesheften (voor zeebaars, kabeljauw en platvissen)
worm– Spiering (voor zeebaars, poon, rog en gul)
– Zeebliek (geep, paling, zal, makreel, fint, zeeforel en zeebaars)
– Sprot (uitstekend voor het vangen van roofvis zoals rog, poon en zeebaars),
– Garnalen (zeeforel, platvis en zeebaars), kokkels (wijting, schat en bot)
– Krab (gul, schat, schol en bot)
– Pijlinktvis (gul, steenbolk, kleine haaien, zeebaars en conger)
– Mossel (schat, bot, steenbolk en gul)
– Makreel (rog, hondshaai, gladde haai en doornhaai)
– Haring (poon, rog, doornhaai, grote zeepalingen)

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.