Franse meren en rivieren

Lac de Saint-Cassien

In het zuiden van Frankrijk kun je heerlijk een visvakantie vieren langs het Lac de Saint-Cassien. Jaarlijks bezoeken duizenden toeristen en vele karpervissers het stuwmeer. Rondom het meer vind je allerlei heuvels en een strand waar je na het vissen heerlijk kunt relaxen. Rond het meer zijn bovendien diverse wandelpaden. In de buurt van het meer vind je Montauroux als dichtstbijzijnde plaats. Het is ook zeker geen klein meer. Lac de Saint-Cassien is 7 kilometer lang en 3 kilometer breed (van oost naar west). Je kunt hier eenvoudig karpers vangen tot hoog in de 20 kilo.

Lac du salagou

Eveneens in Zuid-Frankrijk vind je het Meer van Salagou. Voor vissers en liefhebbers van watersport is het een perfecte vakantiebestemming. Het meer is in 1958 ontstaan nadat men besloot om een van de toevoerrivieren van de Hérault in te tomen. Het meer heeft drie kleine schiereilanden. Er zwemt een redelijk grote populatie schubkarpers, maar de spiegelpopulatie is kleiner. Als  je langs het meer wilt kamperen, is het aan te raden om goed materiaal mee te nemen. De bodem bestaat namelijk grotendeels uit rots. Een goede lijn is eveneens aan te bevelen. Naast mais kun je ook boilies als aas gebruiken. Het meer is dicht gelegen bij de plaats Clermont-l’Hérault (circa 6000 inwoners).

Lac du Der

Het Lac du Mer is een meer in de regio Champagne-Ardennen. Vanaf Utrecht is het ongeveer 500 kilometer rijden voordat je bij dit kunstmatige aangelegde meer bent gearriveerd. Om het water van de Marne te normaliseren werd in 1974 het meer aangelegd. Na voltooiing werd het meer vernoemd naar het dorp Chantecocq en de vlakte de Der. Voor watersport- en visliefhebbers is het een perfecte bestemming. Je kunt er perfect op karpers vissen. Door de vakantiehuizen aan het meer kun je vrijwel direct gaan vissen.

Je kunt aan het Lac du Der eenvoudig een vakantiehuis huren. Op diverse websites kun je eenvoudig een vakantiehuis lang het Lac du Mer boeken. In de buurt van het Lac du Der is Saint-Dizier de bekendste plaats met ongeveer 25.000 inwoners.

Lac d’Orient

Het lac d’Orient meer is het grootste meer van het regionale natuurlijkpark Forêt d’Orient. Dit natuurpark in de Franse Champagne streek heeft een geheel van 5000 hectare aan water en bestaat uit drie verschillende meren. Het meer is gecreëerd om het overtollige water van de rivier de Seine af te voeren. Ook wordt het meer gebruikt als drinkwater voor de inwoners van Parijs. Het lac du Temple is met 1800 hectare het meest geschikt voor vissers. Gedurende het jaar verschilt de hoogte van het water door droogte of door het vele regenwater. Het meer heeft meestal een maximale diepte van 18 meter.

In deze prachtige omgeving is het heerlijk karpervissen en je vindt er nog vele andere soorten zoetwatervissen. Bovendien kun je er ook goed fietsen en wandelen in een stuk uitzonderlijke natuur. Langs het meer vind je onder meer Camping Le Lac d’Orient. Het meer staat bekend als moeilijk bevisbaar, maar is ook fameus door de recordkapers die er zijn gevangen. In het verleden en ook heden ten dage worden er geregeld karpers van meer dan 25 kilo binnengehaald.

Lac de Madine

Lac de Madine is een in 1965 kunstmatig gecreëerd meer in het Noordoosten van Frankrijk. Lac de Madine, dat deel uit maakt van Parc naturel régional de Lorraine, heeft twee kleine eilandjes. Net als veel andere meren wordt dit meer gebruikt als drinkwaterreservoir voor onder meer Nancy en Metz . Het meer heeft een grootte van 1100 hectare en staat bekend als een populair meer voor karpervissers. Je kunt hier karpers vangen van wel 30 kilo. Naast karpers worden meervallen als bijvangst gevangen. Deze meervallen kunnen tot wel meer dan 40 kilo wegen. Het meer is circa 2,5 meter diep, maar op sommige plaatsen is het aanzienlijk dieper met uitschieters tot 13 meter. Het is niet toegestaan om met een motorboot het meer op te gaan. Zwemmen is ook niet mogelijk op veel plaatsen.

Seine

De Seine is een bekende rivier in Frankrijk. De rivier loopt van Plateau van Langres tot Le Havre. Als je op karpers wilt vissen kun je zelfs in hartje Parijs op karpers vissen. De Seine stroomt namelijk door de Franse hoofdstad. Als je in Parijs wilt vissen heb je wel een vergunning nodig. Je kunt hiervoor een vergunning van een week kopen. In dat geval mag je vissen met maximaal vier hengels, maar je mag tegelijkertijd niet ’s nachts vissen. Uiteraard kun je ook buiten Parijs op karpers vissen, want met een lengte van 776 kilometer is dat goed mogelijk. Als je wilt nachtvissen is dat geen probleem. Langs de Seine zijn ook diverse nachtzones.

Loire

De Loire is met 1012 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De rivier ontspringt in de Ardèche in het Centraal Massief en mondt uit in westkust in de Atlantische Oceaan. De omgeving is prachtig met historische kastelen en pittoreske dorpjes. Lange de Loire vind je vele campings die als uitvalbasis voor je visvakantie kunnen dienen. De Loire heeft een sterke stroming, waardoor je wel goed moet kijken waar je je hengel uitgooit als je gaat karpervissen. Je moet eigenlijk een plek zoeken waar de stroming minder is (bijvoorbeeld een inham). Je kunt ook kijken naar zijriviertjes in de buurt met een minder sterke stroming. Qua aas hoef je niet kieskeurig te zijn. De karpers die er rondzwemmen zijn gemiddeld tussen de 4 en 10 kilo, maar het is mogelijk dat je een karper van 15 tot 20 kilo aan de haak slaat.

Saone

De Saone is een brede rivier in het oosten van Frankrijk met een lengte van 480 kilometer. De Saone heeft een zestal zijrivieren, waarvan de bekendste zijn: de Ognon, de Tille en de Doubs. De Saone ontspringt bij Vioménil en voegt zich later bij de Rhône in Lyon. Als je op de karper gaat vissen hoef je geen geraffineerde methode uit te vinden om een karper te vangen. Het is vooral een kwestie van breed voeren, zodat de karper je aas vindt. Overigens varen er ook geregeld grote boten langs, waardoor je visstek door de zuiging leegtrekt. Naast karpers kun je er ook prima op meervallen vissen. Door de begroeide waterkanten kan het soms handig zijn om op de Saone met een boot te vissen.

Lot

De rivier de Lot loopt van Mont Lozère naar Aiguillon en heeft een totale lengte van 481 kilometer. De Lot staat ook bekend om zijn beboste oevers en middeleeuwse dorpjes. Je kunt het vissen afwisselen met allerlei andere activiteiten zoals zwemmen of al wandelend of fietsend de omgeving verkennen. Een bezoek brengen aan een van de kastelen is ook zeker aan te raden. Naast het vissen op karpers kun je op de Lot ook gaan voor onder andere de meerval, barbeel, brasem, kopvoorn, snoek, snoekbaars en de paling.

  • Vivek
    5 maart 2016 16:54

    halloje hebt groot gelijkvroeger viste ik veel op kearpr was nos de tijd van dakpannen met stroop en vong een kearpr vasn 24 kilo op een put drie kwartier mee bezig geweest.haalde wel haast mijn molen leeg maar kreeg hem wel binnen.groeten johannes

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.