Karpervissen in Frankrijk

Karpervissen Frankrijk

Karpervissen in Frankrijk is onder veel vissers erg populair. Tijdens je visvakantie kun je in Frankrijk heerlijk je hengel uitwerpen. Er zijn in het land van stokbrood en kaas vele betaalmeertjes te vinden waar je tegelijkertijd een huisje kunt huren. Je hoeft in feite niet eens heel ver te reizen. Ook in het noorden van Frankrijk zijn diverse betaalwateren. De reden dat veel mensen graag karpervissen in Frankrijk is evident. In Frankrijk worden grotere karpers gevangen dan in Nederland. Het oude wereldrecord werd gevestigd in Frankrijk. Het huidige record staat overigens op naam van karpervisser Roman Hang. Op het Hongaarse Balatonmeer wist hij een karper van 49,89 kilo te vangen.

Betaalwateren en openbaar water in Frankrijk

In Frankrijk heb je betaalwater en openbaar water waar je op karpers kunt vissen. Vissen op karpers doe je best in de betaalwateren van Frankrijk. Via diverse websites kun je direct een vakantiebestemming boeken met daarbij een geschikt betaalmeer.

Regelgeving in Frankrijk

Net als in Nederland gelden er in Frankrijk regels wat het vissen betreft. Je moet ten eerste in het bezit zijn van een visvergunning. Ook moet je een zogenaamde timbré oblitéré (een gestempelde zegel) bij je hebben die overeenkomst met de tarieven van viskwekerijen. Zonder al te veel moeite kun je zo’n vergunning en gestempelde zegel verkrijgen. Je kunt langsgaan bij de plaatselijke VVV of sportviswinkel. De vergunning is in de meeste geval een jaar geldig. De prijs van een vergunning verschilt per departement, ofwel provincie. Een jaarvergunning ligt rond de 60 euro en een dagvergunning kost circa 10 euro. Wel hangt de prijs af van het type vissen je wilt vangen. In plaats van een jaarvergunning kun je ook een vakantievergunning aanschaffen. Een dergelijke vakantievergunning is geldig van juni tot en met september. Zo’n vergunning kost circa 30 euro.

Wat kun je verwachten?

Als je in Frankrijk op karpers gaat vissen spelen bepaalde factoren een rol. Als je karpers gaat vissen langs een groot meer kan het handig zijn om een verrekijker mee te nemen. En met een verrekijker kun je natuurlijk ook in de gaten houden wat andere karpervissers binnen halen. Het is als je begint vooral een kwestie van observeren. Als je het geluk hebt om een aantal karpers te zien voortbewegen is het zaak om te kijken waar ze naar toe gaan. Vervolgens kun je ze met aas op een bepaalde plek houden. Wat aas betreft hoef je in Frankrijk niet kieskeurig te zijn. Kant-en-klare mais is ruim voldoende. Buiten de betaalmeren zien de Franse karpers vrij zelden een haak en ze zijn alles behalve kieskeurig. De vislocatie en het tijdstip is vele malen belangrijker. Uiteraard moet je ze wel op de juiste wijze lokken.

Net als in Nederland is het wanneer je eenmaal langs de waterkant staat of zit vooral een kwestie van veel geduld hebben en een goede plaats opzoeken. Probeer altijd aan het water uit het gezicht te blijven, indien mogelijk achter het riet of beschut achter struiken. Is dit niet mogelijk, blijf dan zo laag mogelijk bij de grond. Mocht je een karper aan je haak hebben, laat de karper dan eerst moe zwemmen en houdt hem zoveel mogelijk aan de oppervlakte. Haast is het beste middel om de karper te verspelen. Een nog niet moe gezwommen karper gaat er bij het zien van het schepnet in het water als een kanonskogel vandoor. Daarom is het juist instellen van de slip op de molen iets wat van nooit vergeten of verwaarloosd mag worden.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.