Meerval vissen

De Silurus glani, die in onze regio doorgaans de Europese meerval wordt genoemd is een vis die steeds vaker voorkomt in Nederlandse wateren. De meerval mag zich met terechte trots de grootste zoetwatervis van Europa noemen. Deze reputatie zorgt er voor dat ze een steeds meer gewilde prooi is voor de Nederlandse sportvissers. Naar de meerval wordt vaak verwezen als een “alien” achtige vis die kan groeien tot indrukwekkende proporties. Hierdoor verdient ze het directe respect van menig waterbewoner.

Vissen op meerval

Om te vissen op meerval zult u de beschikking moeten hebben over goede en bovendien stevige visspullen. De meerval staat er, mede omwille van zijn afmetingen om bekend een sterke vis te zijn. Veel vissers stellen zich dan ook de vraag of het mogelijk is om met een gewone karperhengel of een zware spinhengel te vissen op meerval. In principe mag dit dan wel mogelijk zijn, ideaal is het zeker en vast niet. Een universele oplossing is een 2.40 tot 2.70 meter lange carbonhengel die beschikt over een medium tapered actie en een werpgewicht van 200 tot 300 gram. Over de lijn waar gebruik van moet worden gemaakt bestaat geen enkele discussie. Dit dient een gevlochten lijn te zijn.

Welke dopper om te vissen op meerval?

Naast bovenstaande zult u als liefhebber van de hengelsport die wil gaan vissen op meerval ook graag een goed beeld willen hebben van het type dobber waar gebruik van moet worden gemaakt. Vroeger was het nagenoeg onmogelijk om een dopper in ons land te vinden die beschikt over een drijfvermogen van 80 tot 300 gram. Tegenwoordig is dit met de komst van online hengelsportwinkels uiteraard geen enkel probleem meer. Let op, ook een meerval moet wat weerstand voelen. Mede omwille van deze reden wordt het dan ook aangeraden om gebruik te maken van een dobber met een gewicht van 80 gram. De MSG meervaldobber wordt door fervente vissers in ieder geval aangeprezen wanneer het aankomt op meerval vissen. Wilt u al deze verschillende materialen voor meerval vissen kunnen aankopen tegen de scherpst mogelijke prijs? In dat geval is een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende online hengelsportwinkels absoluut een aanrader.

  • ac.konijnenbelt@home.nl
    16 juli 2016 21:04

    Vissen met de klassieke hengel! Mag ik gebruik maken van een dobber van 80 gram en van een loodje van 60/70 gram?

  • Soeradj Bhaggan
    10 juni 2020 10:41

    Bij een dobber van 80 gram zou ik adviseren om 50/60 gram lood toe te passen. Hou rekening met het soort aas zoals een bundel pieren of bloedzuigers of een aasvis.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.