Steur vissen

Steeds meer liefhebbers van de hengelsport dromen er van om te vissen op steur. Deze vis behoort tot de familie van de Steuren. Deze vis is absoluut geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat het vissen op steur in Nederland is verboden. De enige mogelijkheid waarop dit op legale wijze kan is in een forelvijver. Het feit dat de steur door de jaren heen aanzienlijk in populatie is teruggedrongen heeft er voor gezorgd dat ze in Nederland wordt aanzien als een beschermde vissoort. Het natuurlijke leefgebied van deze vis zijn de Europese kustwateren die zich aan de Noordkaap bevinden. Zoals gezegd wordt ze in sommige gevallen wel nog uitgezet in een forelvijver.

Aas en voeding voor steur vissen

De steur staat er om bekend zich te voeden met bodemdieren. Ook vissen die laag bij de grond leven vallen doorgaans ten prooi aan deze gigant. Wanneer u op steur wenst te vissen wordt het voornamelijk aangeraden om gebruik te maken van wormen, slakken of mosselen. Deze vormen een prima aas, maar er is geen enkele uitblinker. Ervaren vissers op steur komen echter met een compleet ander verhaal. Zij stellen namelijk dat een aas van kaas en zure haring uitstekende resultaten zou opleveren. Het proberen meer dan waard dus!

Vereiste techniek en materiaal

De vaak enorme afmetingen van een steur zorgen er voor dat aangepast (lees: behoorlijk zwaar) materiaal een absolute must is. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een karperhengel. Zoals eerder reeds aangegeven voedt de steur zich hoofdzakelijk met bodemdieren. Dit zorgt er voor dat het aas direct op de bodem aangeboden dient te worden. Wanneer u de kansen op het vangen van steur (bijvoorbeeld in een land als Frankrijk) zo optimaal mogelijk wenst te houden, is het een aanrader om te kijken naar de periode tussen maart en augustus. De steuren zwemmen dan dicht bij de kust of bevinden zich in de rivieren. Omwille van het feit dat de steur vaak op de bodem is terug te vinden is het niet zo voor de hand liggend om op deze vis te vissen op open zee.

 • Ruud Meijer Rijsenhout
  5 juli 2016 09:38

  Mijn buurman en ik zelf vissen regelmatig op steur bij Toms Creek in Lelystad of bij Wild in Reutum. Bij beide visparken kun je tevens meerval, karper, striper ( een soort zeebaars ) snoekbaars en paling vangen. Tot nu toe is de grootste steur die ik heb gevangen Beluga steur van 145 cm.
  Als aas soorten gebruiken wij, jonge kaas, verse zalm, mosselvlees en wormen. Toms Creek heeft 10 visvijvers en Wlid 5 visvijvers.
  De visvijvers van Wild zijn wel een behoorlijk stuk groter dan die van Toms Creek. Wild ligt in een super mooie natuur omgeving.
  De grootste steur die daar rond zwemt is 180 cm groot. Bij Wild ook een prachtige albino meerval gevangen 115 cm groot.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.