Vissen: Boetes

Wetgeving en boetes hengelsport

Vissen is niet zomaar een sport. Er komt heel wat bij kijken. Je mag niet zomaar ergens je hengel uitgooien. Je moet bijvoorbeeld in het bezit zijn van een VISpas en een lijst van viswateren. Op de lijst van wateren staan de plaatsen waar je mag vissen. Als een bepaalde locatie niet op de lijst staat, mag je hier dus niet vissen. Circa driekwart van al het oppervlaktewater in Nederland staat op de lijst vermeldt. Voordat je gaat vissen is het belangrijk dat je van alles op de hoogte bent, want voor je het weet word je op de bon geslingerd.

Lijst van viswateren

De plaatsen waar je in Nederland mag vissen, staan allemaal op de lijst van viswateren. Als je in het bezit bent van zo’n lijst dan betekent het dat je op bepaalde plaatsen mag vissen. De lijst is opgesteld door visrechthebbende federaties en verenigingen. Ongeveer 75% van alle binnenwateren staan op de lijst van Landelijke Lijst van Viswateren. De lijst wordt iedere drie jaar opnieuw gepubliceerd. Deze blijft dan ook drie jaar geldig. De lijst kun je eenvoudig via het internet downloaden en binnenkort komt er een app waar alle viswateren in vermeld staan.

VISpas

Als je gaat vissen moet je een schriftelijke toestemming bij je hebben om te mogen vissen. Deze schriftelijke toestemming is in de vorm van een VISpas. De VISpas kun je zowel aanvragen wanneer je lid bent van een visvereniging alsook wanneer dit niet het geval is. Als je lid bent van een visvereniging geldt de VISpas als bewijs van lidmaatschap.

De VISpas is één jaar geldig. Wanneer je gaat vissen moet je altijd je VISpas en de lijst van viswateren bij je hebben. Bij controle moet je deze namelijk kunnen tonen. Er zijn vier verschillende soorten vispassen: VISpas, JeugdVISpas, ZeeVISpas en de Kleine VISpas

Vissen boetes

Wanneer je tijdens het vissen gecontroleerd wordt kan het zijn dat je een boete krijgt van een opsporingsambtenaar. Het is vanzelfsprekend dat je je beter aan de regels kunt houden, want de boetes kunnen behoorlijk oplopen. Voor het vissen zonder VISpas kun je een boete krijgen van circa 90 euro.  Ook mag je als sportvisser geen levend aas gebruiken. Onder levend aas vallen behalve vissen ook gewervelde dieren als zoogdieren, amfibieën, reptielen en vogels. Hiervoor riskeer je een boete van 340 euro. Maden en wormen mogen wel als aas dienen.  Bij een overtreding kan de controleur de VISpas en de Lijst(en) van Viswateren innemen. Een aantal boetes op een rijtje:

verboden te vissen

Vissen zonder VISPAS:

– Ontbreken van een schriftelijke toestemming: € 90,-
– Met één of twee hengels: € 130,-
– Met één peur: € 200,-
– Met meer dan twee hengels: € 300,-
– Met twee of meer peuren of met andere toegestane vistuigen: € 300,-

Vissen in gesloten tijd (van 1 april tot en met 31 mei) met:

–  Een hengel geaasd met in deze periode verboden aas: € 90,-
–  Tussen 2 uur na zonsondergang en 1 uur voor zonsopgang: € 90,-

Levend aas:

– Tussen in kust- of binnenwater met een levende vis als aas € 360,-

Dit zijn echter maar een aantal boetes. Voor de volledige lijst kijkt u hier.

 

Kritiek op de Visserijwet

De Visserijwet (alle regels omtrent de visserij) is volgens veel hengelaars een warboel aan regeltjes. Zo mogen hengelaars niet het gehele jaar door een worm aan de haak steken. Tussen begin april en eind mei is het voor hengelaars verboden om pieren als aas te gebruiken. Dit verbod geldt voor het IJsselmeer zelfs van half maart tot 1 juli. Opmerkelijk, want de worm is geen bedreigde diersoort, terwijl de bedreigde meerval en de roofblei niet eens onder de wet valt. Zelfs verschillende rechters noemen de Visserijwet moeilijk uit te leggen. Voor zowel beroepsvissers als de rechterlijke macht is de wet niet altijd even goed te hanteren.

  • remon
    2 augustus 2015 15:14

    ik was in het nabijheid van water met een hengel! had nog niet gevist toen kwam de politie eraan en kreeg ik een boete omdat ik aan het vissen was zonder vispas terwijl ik helemaal nog niet gevist had

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.