Vissen op aal of paling

Paling of aal is misschien wel de bekendste en vaakst geconsumeerde zoetwatervis van het land. Dit is niet zo vreemd. Paling is immers een geweldige vis om te eten. Dat is echter niet alles, want bovendien is het ook een prima sportvis. De paling die we in de Nederlandse wateren terugvinden wordt ook wel eens Europese paling of aal genoemd. Ze kan een lengte bereiken van 1 meter en ze kan zomaar tot 7 kilogram zwaar worden. Opmerkelijk detail is dat het vooral de vrouwtjes zijn die zo groot worden. Het mannetje wordt immers veelal niet groter dan gemiddeld 60 centimeter. Bent u als sportvisser ook van plan om op paling te gaan vissen? Dan is het alvast een aanrader om met deze tips rekening te houden.

Een echte nacht rover

Van de paling is algemeen bekend dat het een echte nacht rover is. Wie goede resultaten wil behalen met het vissen op paling doet er dan ook goed aan om tegen de schemer of in het nachtelijke zijn of haar kans te wagen. In principe heeft u om te vissen op paling niet bijzonder veel materiaal nodig, in tegendeel. Gewoon op het juiste ogenblik op de juiste plaats zijn is vaak voldoende om een fijne visdag te hebben. Vissen op paling is bovendien zeer toegankelijk, zelfs voor de beginnende visser. Het vergt geen dagenlange voorbereiding zoals vissen op karper of witvis. Neem gewoon een hengel, lood, een sterke haak en aas bij de hand en u bent helemaal klaar om te gaan vissen.

Meest optimale locaties

Wanneer u zo optimaal mogelijke resultaten wenst te behalen met het vissen op paling is het belangrijk om de juiste plaats uit te zoeken. Van paling is algemeen bekend dat hij zich goed voelt in beschutte plaatsen. Ook stuwen en andere waterinlaten waar het water rijk is aan zuurstof zijn evenwel erg geschikt.

Welk materiaal nodig?

Vissen op paling doet u bij voorkeur met een sterke feederhengel, spinhengel of een algemene roofvishengel. Bovendien wordt het algemeen aangeraden om te kiezen voor een dikke lijn. In het geval van paling geldt namelijk vaak letterlijk pompen of verzuipen. De schuif- of wartelloodjes mogen een gewicht hebben van 20 en 30 gram. Alleen in de rivier kunt u tot wel 80 gram uit de voeten. Voor wat de haak betreft volstaat het om gebruik te maken van een palinghaak met maatje 10. Zorg er wel voor dat de haken waar u gebruik van maakt over een lange steel beschikken. Op deze manier zal het onthaken van de paling een stuk vlotter verlopen.

  • Anoniem
    7 december 2015 21:49

    prijs van viskisten

  • Henk Baarbé
    23 augustus 2016 15:51

    Zou het niet goed zijn te vermelden dat het (sport)vissen op paling al geruime tijd taboe is, en dat onbedoeld gevangen paling onmiddellijk en in het zelfde water moet worden teruggezet?

  • tom M
    10 april 2017 14:22

    bovendien is paling eten ongezond ivm giftige stoffen die zich ophopen in de vis Indertijd is door de overheid geadviseerd gevangen paling uit het binnenwater niet meer te eten

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.