Vissen op forel

Forel vissen

Forelvijvers

Er zijn in Nederland diverse forelvijvers waar je kan vissen op forel. Als je bij een forelvijver gaat vissen is het handig om een speciale forellenwerphengel te gebruiken. Er zijn diverse hengels in de omloop. Deze variëren van 3 meter tot de wat kleinere formaten. Een Winkle Picker is ook geschikt als hengel. Als het om de molen gaat kun je het best een licht molentje gebruiken met een goede slip.

Lees voordat je naar een forelvijver gaat wel eerst goed de huisregels. Meestal wordt aangegeven dat je maar met één hengel mag vissen, tenzij je meer hebt betaald. Bij sommige forelvijvers mag de forel niet worden teruggezet en gelden er regels wat betreft het aas. Dit soort regels zijn voor een doorgewinterde hengelaar vanzelfsprekend, maar voor beginnende hengelaars is het belangrijk om deze huisregels goed te kennen.

Aas voor forel

De meeste forelvissers gebruiken wormen. Ook azen zoals maden, wasmotten en meelwormen zijn prima. Er is ook kunstaas en eventueel kun je een combinatie van natuurlijk aas en kunstaas gebruiken. Als je naar een forelvijver gaat moet je er wel rekening mee houden dat het verboden is om met kunstaas of levend aas te vissen. Vraag dit dus eerst na of kijk goed naar de voorwaarden / huisregels van de betreffende forelvijver.

Hoe vis ik op forel

Bij een forelvijver is het slepen met blinkers verboden. Meestal vissen vissers bij een forelvijver passief. Vissen op de bodem kan effectief zijn. Houdt wel in de gaten dat het onderste loodje bij de haak circa 25 centimeter omhoog schuift.

Als je een beginnende forelvisser bent is het aan te raden om eerst te vissen in een vijver waar de regenboogforel wordt uitgezet. Een regenboogforel zul je eerder aan de haak hebben dan een zalmforel.

De forel

De forel is een trekkende vis. Als de paaitijd is aangebroken, trekt de zeeforel naar de beddingen van rivieren om er het kuit af te zetten. Als de jonge forel in het zoete water een lengte heeft bereikt van twintig centimeter, trekt deze naar de zee waar de jonge forel uiteindelijk uitgroeit tot een volwassen forel. De forel voedt zich met onder meer krabbetjes, kleine visjes en kreefachtigen.

Na ongeveer een jaar in de zee zijn ze circa 40 centimeter en drie jaar later zijn ze ongeveer 60 centimeter en wegen ze rond de drie kilo. Tussen juli en november is de forel geslachtsrijp en in totaal worden circa 10.000 eitjes afgezet. Een groot deel van de forellen blijft na het paaien leven en gaat het jaar nadien opnieuw paaien.

In het zoete water voedt de forel zich voornamelijk met insecten. Je zult het niet verwachten, maar de forel probeert zelfs vliegende insecten te grijpen door zijn springkracht te gebruiken. Meestal vangt men ’s nachts de meeste forel.

  • 24 april 2014 14:01

    kan je ook forel met de vliegen hengel vangen en hoe zwaar moet de # afma zijn voor karper vissen met de vlieg

    • 24 april 2014 14:02

      7 vor karper maar vorentjes vissen is veel leuker en forel met een 5

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.