Vissen op karper

Karpervissen

karper

Het seizoen waarin je vist bepaalt de kans dat u een karper vangt. In het voorjaar en het najaar vist u het best op karper. Ook de stek speelt een grote rol. Karpers zijn groepsvissen dus als de karper op jouw stek zwemt, kan men in korte tijd meer aanbeten verwachten. Je kunt op twee manieren karpervissen:

1) Je kunt op karpers ‘jagen’. Op deze manier ga je opzoek naar karpers. Heb je na een uur geen aanbeet gehad, geen karper zien springen en kolken gezien? Dan ga je naar een andere stek.

2.) Je kunt ook afwachtend vissen. Dit is de meest gebruikte techniek. Door middel van lokvoer, lok je een karper naar je stek.

Karpers: je stek

De keuze van de stek is belangrijk, in de winter ga je dieper vissen dan in de zomer. In de wat warmere periode van het jaar is het opzoeken van een wat ondiepere stek verstandig. Goede stekken zijn: aan rietkragen, een ophoging in het water (dus van diep naar ondiep water) en het ondiepe water bij een bijvoorbeeld een omgevallen boom.

Aassoorten voor karpers

Op de vele aassoorten gaan we niet specifiek in. Karpers zijn eigenlijk alleseters. Het beste aas haalt u bij de lokale hengelsport winkel. Zij kunnen ook tips geven. Er zijn wel verschillende technieken. De eerste techniek de we bespreken is het drijvende aas. Drijvend aas, zoals bijvoorbeeld brood of kattenbrokken, kunnen gebruikt worden als men een karper ziet zwemmen. Het aas drijft en blijft aan het oppervlak. Probeer op een subtiele manier het aas zo dicht mogelijk bij de vis te plaatsen. De vis zal het aas niet meteen opmerken. Geduld is daarom een vereiste.
De tweede manier de we bespreken is het vissen met een dobber. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld mais of aardappel gebruiken. Gooi je dobber bij voorkeur uit op een plek waar lokvoer is gegooid. Probeer zo stil mogelijk af te wachten. Ook hier geldt dat geduld loont.
De laatste manier de we bespreken is het vissen met een pieper. Vissen met een pieper vereist minder aandacht. Gooi uw aas bij voorkeur uit bij een plaats met lokvoer. Zodra u beet hebt zult u een piep horen.

Een karper binnen halen

Het belangrijkste bij een aanslaan is het rustig blijven. Een veel gemaakte fout is het te snel willen binnenhalen van een karper. Wacht daarom rustig af tot je zeker weet dat de karper de haak volledig in zijn mond heeft. Sla voldoende hard aan, niet te hard, maar ook zeker niet te zacht. Je zult merken dat dit na enkele keren beter gaat. Het aanslaan is echter pas het begin. Nu start het gevecht met de karper. Belangrijk is dat je de karper de ruimte geeft. In het begin heeft een karper veel kracht. Trek je te hard? Dan zal uw draad knappen. Blijft de draad niet strak? Dan zal de karper tussen planten zwemmen en komt u vast te zitten. Geef een karper dus de ruimte, maar houdt de draad strak. Herhaal dit principe zodat u de karper steeds dichter bij de kant haalt. Als de karper zich overgeeft (hij gaat een beetje drijven) plaats je het landingsnet onder de karper. Trek nooit zomaar een karper op de kant. Een karper kan erg zwaar zijn en het draad zal knappen.

Hoewel karpervissen in eerste instantie saai lijkt, komt er meer bij kijken dan alleen vissen. Hou een praatje met een van uw medevissers en wissel verhalen uit. Infomeer bij een hengelsportwinkel welke spullen je nodig hebt en welke het beste bij jou passen.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.