Vissen op makreel

Vissen op makreel

Je kunt makreel zowel vanaf een boot vangen als langs de waterkant. In het laatste geval is het enige tijd erg warm geweest en kun je soms de scholen vanaf de kust langs zien zwemmen. In de zomer worden er geregeld makrelentochten gehouden. Liefhebbers van makreel kiezen het ruime sop en gaan een dag lang op makreel vissen.

Vistakelen

Mogelijk is het vissen op makreel een van de meest eenvoudige vorm van zeevissen. Wat heb je nodig? Een stevige hengel, een zware lijn op een zeemolen, haken met gekleurde veertjes, een stuk lood en je kunt gaan vissen. Soms zijn er scholen van tuinduizenden makrelen voor de kust. De beginnende makreelvisser zal beginnen met een stuk of vijf haakjes aan de lijn om vervolgens – tot hun verbazing – tot de ontdekking te komen dat aan alle haken een makreel hangt. In zo’n geval is het eerder vistakelen dan echt sportief vissen. Er zijn vissers die op een dag vele tientallen makrelen op deze manier binnenboord halen.

Er wordt gelukkig ook heel anders op makreel gevist dan de zojuist geschetste methode. En wel op zo’n manier dat ook de makreel de kans krijgt om te tonen wat hij als vis waard is. De sportieve manier dus. Je mag de makreel namelijk ook niet onderschatten. De makreel is in verhouding tot zijn lengte en zijn lichaamsgewicht de sterkste vis die er rondzwemt.

Een makreel is in staat om urenlang op volle snelheid door het water te jagen. Deze torpedovormige vis haalt alsmaar nieuwe zuurstof en energie uit het water. De makreel is razendsnel en bij het achtervolgen van zijn prooi of om aan de prooi te ontkomen, duikt de makreel binnen enkele seconden vijftig meter diep.

Makreel vissen

Als de makreel op zoek is naar voedsel grijpt het naar alles wat beweegt. Lang niet altijd jaagt de makreel vlak onder het oppervlakte. Het hangt er van af vanaf waar op dat moment voedsel te vinden is. Soms zitten de scholen vlak boven de bodem. Als je op zee naar makreel gaat vissen kun je het best op de bodem beginnen (circa 25 meter diep). Vervolgens kun je de wat hogere waterlagen afzoeken tot je een makreel hebt gevonden. Als de makreel erg diep zit dan kun de makreel ook vangen met de zeepier. Als je eenmaal makreel hebt gevonden is het wel belangrijk om ze niet in de zon te laten liggen. Ze bederven namelijk vrij snel.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.