Vissen op paling

Vissen op paling

Vissers die wel eens op paling hebben gepeurd, weten dat warme en het liefst broeierige zomernachten het beste zijn voor de palingvangst. Het zijn niet alleen palingvissers die tijdens deze nachten paling vangen. Ook snoekbaarsvissers en hengelaars op brasem, die maden als aas gebruiken, vangen (onbedoeld) regelmatig palingen.

Je kunt een paling prima vangen met maden en wormen. De zwaardere exemplaren geven echter de voorkeur aan zwaarder aas. De manier waarop de paling zijn prooi grijpt, is waarschijnlijk anders dan de meeste vissers zich voorstellen. De paling nadert voorzichtig zijn prooi en grijpt dan met een snelle beweging toe. De paling heeft een bek met een aantal vlijmscherpe tanden en een uitermate sterke kaak met dito klemkracht.

Weerstand van een paling

Als de paling een prooi in de bek heeft, gaat hij met heftige, maar korte rukken al kronkelend achteruit. Als de prooi veel weerstand biedt of wanneer deze is bevestigd aan relatief zwaar lood, draait de paling snel vele malen om zijn eigen as. Op deze manier tracht de paling om de prooi los te draaien. Door al die bewegingen is de vislijn – als de paling eenmaal is binnengehaald – vaak een onontwarbare boel geworden.

In tegenstelling tot andere vissen spreekt men bij een paling niet van het zogenaamde drillen. Drillen is het vermoeien van de vis. Dit komt omdat de paling veel kracht en energie heeft. De paling zal tot het uiterste gaan en zal door blijven vechten tot het bittere eind. Als een paling onder water de kans krijg om zich ergens achter te haken, dan zit de paling muurvast. Hierbij kun je denken aan een stuk hout of achter een steen. Dan wordt het bijna een onbegonnen strijd.

Hengel voor paling

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat je hengel en lijn door de kracht van de paling van goede kwaliteit moeten zijn om de paling te kunnen binnenhalen. De hengel moet krachtig genoeg zijn om de paling van de bodem te houden en de lijn moet dusdanig sterk zijn om de paling naar je toe te trekken. Je kunt op paling vissen met een werphengel of een schuifdobber. Een schepnet is onmisbaar als je op paling gaat vissen.

Aas voor paling

Paling wordt in de regel gevangen met dierlijk aas. Je kunt larven, visjes en ook prooidieren gebruiken. Daarnaast wordt zelfs kaas gebruikt bij het vangen van paling. Overigens is dat niet zo maar kaas, maar een kaassoort welke een sterke geur heeft. Meestal is dat belegen kaas die je de nacht ervoor het best in wat melk kunt laten weken. Uiteraard niet te veel melk, want anders word de kaas te zacht. Als je voor zwaardere paling gaat is kaas ter grootte van een knikker prima.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.