Vissen op witvis

witvisWitvis vissen

De witvis, de meest voorkomende  vissoort in Nederland. In iedere vijver kom je ze tegen: brasem, kolblei, blankvoorn, rietvoorn, winde, roofblei, kopvoorn, sepeling, sneep, alver, vetje en bittervoorn. In ieder jaargetijden te vangen. Toch gaat de voorkeur uit naar de zomer.

Gerei voor witvis

De makkelijkste manier van vissen op witvis, is het vissen met een vaste hengel, een stuk lijn, een dobber, enkele loodjes en een haakje.  Zorg voor voldoende lood aan je lijn. Dit is makkelijk te bepalen. Zinkt je dobber? Dan gebruik je teveel lood. Ligt je dobber plat op het water? Dan moet je er wat meer lood aanhangen. Uiteraard kun je ook gebruik maken van een werphengel. Let wel op bij je draadkeus. Veel werphengels zijn voorzien van dik draad. In combinatie met een te grote haak zal de vis niet toe kunnen happen. Zorg dus voor een dunne lijn met een kleine haak. Onze voorkeur gaat uit naar een zogenaamde winkle picker. Dit is een hengel met een flexibele top in een afwijkende kleur. U hebt geen dobber nodig. Gebruik een stuk lood en bevis de bodem. Leg de hengel naast u neer. Door de afwijkende top ziet u goed wanneer u beet hebt. Beweegt de top beweegt ‘heftig’ sla dan aan.

Hoewel witvissen over het algemeen klein van stuk zijn, adviseren wij altijd een net mee te nemen. Het kan voorkomen dat u een grote winde of brasem aan de haak slaat. Ook de karper eet het zelfde voer. Omdat de lijn die u gebruikt dun is, knapt deze snel. Til een vis dus niet zomaar uit het water, maar gebruik altijd een net.

Aas voor witvis

Hoewel witvis gevangen kan worden met diverse aassoorten, adviseren wij het gebruikelijk zoals brood en wormen. Gooi je hengel uit en strooi rondom de haak lokvoer. Lokvoer kun je gemakkelijk zelf maken. Maak bijvoorbeeld kleine stukken brood nat, zodat ze zinken. Ook etensresten zoals bijvoorbeeld gekookte aardappels zijn geschikt. Uiteraard kunt u ook informatie inwinnen bij uw lokale hengelsportwinkel. Zij bieden verschillende soorten lokvoer aan.

Vissen op de witvis, de ideale vis voor de visser zonder geduld. Zodra je wat lokvoer uitgooit zul je kringen in het water zien ontstaan. Ook het gebruik van drijvende korsten haalt de vis naar het oppervlak. Omdat witvis erg veel voor komt, heb je veel kans op vangst.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.