Vliegvissen

Vliegvissen: wat heb ik nodig

Als je gaat vliegvissen heb je natuurlijk wel bepaalde benodigdheden nodig alvorens je kan gaan vliegvissen. We hebben de belangrijkste benodigdheden in dit artikel beschreven. Als je nog nooit aan vliegvissen hebt gedaan is het wellicht verstandig om eerst een cursus of workshop te volgen. Je kunt ook meegaan met een vriend of kennis waar je in aanraking kunt komen met het vliegvissen. Vliegvissen is namelijk niet gemakkelijk en het zal enige tijd duren voordat je de techniek onder de knie hebt.
 
Vliegvissen is een van de meest milieuvriendelijke manieren van vissen. Mensen die vliegvissen gebruiken geen levend aas. Door op deze manier te vissen zit de haak vooraan in de bek van de vis. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van lood.
 

Vliegvissen: Soort vis

Ten eerste moet je weten op welke vissoort je wilt gaan vissen. Als je in de buurt wilt gaan vissen op baarsjes en voorntjes, dan kun je van wal steken met een wat lichtere uitrusting. Als je op de snoek gaat vissen dan is een zwaardere uitrusting van belang en hetzelfde geldt voor forellen. Men drukt de zwaarte van de uitrusting uit met een # (Aftma). Vlieghengels zijn er in verschillende klasses:
 
• Aftma 2 – 4 Kleine hengel voor baarsjes, voorntjes
• Aftma 5 – 6 Allround
• Aftma 7 – 8 Lichte hengel voor het vissen op zeeforel en zalm,
• Aftma 9 – 10 Snoek, zeevisserij en zalm
• Aftma 11 – 15 Hengel voor onder meer zeilvis, goudmakreel, tonijn
 
Als je in Nederland wilt gaan vliegvissen, is een allround hangel voldoende. Het is ook belangrijk dat de lijn afgestemd is op de hengel. De meeste mensen kiezen voor een drijvende lijn. Ook heb je vliegen nodig om te kunnen vliegvissen. Deze kun je zelf binden, maar je kunt deze ook kopen in een vliegviswinkel. Je hebt ook een voorslag of leader nodig om de vliegen (kunstvliegen) aan je vliegenlijn te knopen. Dergelijke leaders kun je eveneens in een vliegviswinkel kopen.
 

Zelf vliegen om te vliegvissen maken

Sommige vliegvissers vinden het leuk om de kunstvliegen zelf te maken. Het lijkt veel werk om een kunstvlieg te maken, maar op het internet kun je verschillende startsets kopen. Met dit basismateriaal moet het lukken om je eerste kunstvlieg te maken. Als je de benodigdheden hebt aangeschaft kun je beginnen met vliegvissen.

  • 20 april 2014 09:13

    ik ga ook vliegvissen en vlieg binden is helemaal niet moelek maar het werpen valt wel mee ik kon in een dag 9 meter werpen uit me ijgen ik volg geen lessen of zoo onodeg maar als je hnet egt niet kan neem dan toch lessen

  • freek
    3 mei 2014 18:12

    ik wil ook graag beginnen met vlieg vissen maar ik weet niet waar ik een beginners set kan kopen.
    iemand misschien tips?

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.