Vissen: wat heb ik nodig?

checklist vissen

Vissen: de benodigdheden

Wie gaat vissen, heeft een uitrusting nodig. Denkt voordat u gaat vissen goed na over wat je mee moet nemen. Zaken als het weer, je stek en de tijd dat je ergens zit, spelen hierin een rol. De basisbenodigdheden voor iedere visser hebben wij voor je opgesomd.

De VISpas

Zonder een VISpas mag je niet vissen. Hoe oud je ook bent, een Vispas is verplicht. Wanneer je geen VISpas bij je hebt riskeer je een boete. Ondertussen hebben veel mensen in Nederland inmiddels een VISpas. Wie een VISpas aanschaft, wordt automatisch lid van de plaatselijke hengelsportvereniging. Als je geen lid wilt worden van de plaatselijke hengelsportvereniging, kun je kiezen voor een kleine VISpas. Deze is verkrijgbaar bij Sportvisserij Nederland. Veel vissers komen er echter al snel achter dat een kleine VISpas niet voldoende. Met een kleine VISpas mag je bijvoorbeeld niet vissen met meer dan één hengel en is vissen met kunstaas niet toegestaan. Ook heb je te maken met een beperkt aantal wateren. Je hebt de mogelijkheid om de kleine VISpas gedurende het jaar te retourneren. Je kunt dan alsnog een (grote) VISpas aanschaffen.

Speciaal voor vissers is er een VISpasCHECK gemaakt. Op deze manier achterhaalt u gemakkelijk welke Vispas u nodig hebt. Voer de VispasCHECK uit om te kijken welke Vispas u nodig hebt!

Wat heb ik nodig?

Als je gaat vissen hoe je rekening met hoelang je gaat vissen en waar je gaat vissen. Iedere techniek vereiste ander gerei. Onderdelen die je over het algemeen nodig hebt bij het vissen zijn:

– Een vishengel
– Een schepnet
Lokvoer
Aas
– Een handdoek
– Draad
– Lood
– Dobber
– Haakjes
– Eventueel een emmer, een hengelsteun en een stoeltje.

Hieronder worden de drie belangrijke onderdelen van het vissen nader benoemd, namelijk de vishengel, een dobber en een vishaak.

Vishengel

Een vishengel mag natuurlijk niet ontbreken als je gaat vissen. Met een vishengel vang je de vis. Een vishengel is eigenlijk een veredelde stok en is verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Aan het uiteinde van de hengel is een draad bevestigd. Wanneer er wordt gesproken over een vishengel wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een vaste hengel en een werphengel. Het voornaamste verschil tussen deze twee hengels is de werpmolen. Werphengels worden vaak gebruikt wanneer je op grotere wateren gaat vissen. Een vaste hengel wordt vaak gebruikt langs kleinere vijvers en slootjes.

Dobber

Een ander belangrijk onderdeel is de dobber. Je hebt dobbers in allerlei maten, vormen en kleuren. Ze hebben allemaal dezelfde werking. Namelijk er voor zorgen dat het voor de visser duidelijk is wanneer hij beet heeft. De dobber drijft boven het water en zal naar beneden getrokken worden als er een vis aan je haak zit. Gebruik een kleine lichte dobber voor kleine vissen en gebruik een grotere dobber voor bijvoorbeeld karpers of andere groten vissen. Kleine vissen krijgen een te grote dobber niet naar onder. Daarentegen zullen kleine dobbers zinken als u teveel aas gebruikt.

Vishaak

Een vishaak is uiteindelijk het onderdeel dat er voor zorgt dat je een vis binnen kunt halen. Je bevestigd het aas aan het haakje. Zodra vissen het aas zien, happen ze naar het aas. Bij kleinere vissen zal het aas niet meteen gepakt worden. Wacht geduldig af tot u dobber onder gaat. Als u dobber onder gaat, heeft de vis de haak goed te pakken. U kunt aan slaan en de vis binnen halen. Vishaken zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende maten. De maat hangt van de vissoort af. Vraag voor een juiste haak advies in de lokale hengelsport winkel bij u in de buurt.

  • fanatiek regeerder
    8 maart 2017 13:39

    hele goede info voor een werkstuk

  • Safwane
    14 juli 2020 10:56

    Ik wil weten wat vissen eten

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.