Vissoorten in Nederland
Sportvissen wordt in Nederland steeds populairder. Jaarlijks gooien maar liefst 2 miljoen Nederlands hun hengel uit. Dat wil zeggen dat 1 op de 8 Nederlanders jaarlijks een of meerdere keren aan de waterkant te vinden is. Een deel van deze mensen is aangesloten bij een visclub en heeft een Vispas. Andere mensen hebben alleen een kleine Vispas. Met een kleine Vispas mag er met één hengel, een beperkt aantal soorten aas en in een beperkt gebied worden gevist.
Als je aan vissen denkt dan zul je er vast een aantal soorten te binnen schieten. De bekendste vissen die je in Nederland kan vissen met zijn vissensoorten zoals brasem, baars, snoek, snoekbaars en de karper. Daarnaast zijn de vissen ook in verschillende maten aanwezig. Hoe groter je een vis vangt des te leuker het is.
Witvissen
De witvis is de meest voorkomende vis in de Nederlandse wateren. De bekendste varianten zijn de rietvoorn, de kolblei, de winde, de blankvoorn en de kolblei en brasems. Vissers scheiden de witvis in twee hoofcategorieën, namelijk de voorns en de brasems. Sommige vissers gebruiken ook de term Bliek. Deze verzamelnaam wordt gebruikt voor kleine brasems en kolblei.
Voorns
Voorns vallen niet onder een bepaalde familie of vissoort. Hoewel het eigenlijk karperachtigen zijn, gebruiken vissers de term voorn. Voorns herken je aan hun zilvere (spiegel) kleur. Ze zijn klein van stuk en hebben doorzichtige of rode vinnen.
Brasems
De brasem is een vis die maximaal 90 centimeter groot wordt. Brasems zal je voornamelijk in de lengte van 40 tot 60 centimeter tegenkomen. Je kunt de brasem herkennen aan de typische ruitvormen met daarop een lange anaalvin en een korte puntige rugvin. De vinnen zijn nooit gekleurd maar hebben een grijze of een zwarte kleur. De kleur van de vis is afhankelijke van het water waarin hij zwemt. In helder water krijgt hij een bronzen kleur en in rivieren of troebele plasjes een zilverachtige tot gelige gloed.
Karpers
De karper een vis die bij veel mensen bekend is. De vis kan ongeveer 120 centimeter groot worden. In de vrije natuur kan een karper 30 tot 40 jaar oud worden. Je kan de vis herkennen aan de 4 baarddraden die zitten op de bovenlip en in de mondhoeken. Daarnaast heeft hij een rugvin en anaalvin.
Roofvissen
Naast de witvissen komen er ook een aantal roofvissen voor. De 3 voornaamste soorten lijken veel op elkaar. We zullen de baarzen, snoeken en snoekbaarzen omscrhijven aan de hand van hun typische kenmerken. Het plaatje verduidelijkt de verschillen.
Snoeken
De snoek is de bekendste roofvis in Nederland. De snoek behoort tot de Escocidae familie, oftewel de snoekenfamilie. De vis kan ongeveer 15 jaar oud worden en wordt maximaal 140 centimeter lang. Je kunt de vis herkennen aan de anaalvin en de rugvin die zich achterop het lichaam bevindt. Daarnaast heeft een snoek een platte en brede bek. De snoek is goud gekleurd en heeft stippen of strepen. Op snoeken mag niet gevist worden van 1 maart tot en met 30 mei.
Baarzen
De baars is een vis waar je vast wel eens wat over gehoord hebt. Hij behoort tot de Percidae, de echte baarzenfamilie. In Nederland kom je veel baarzen tegen. Baarzen kunnen ongeveer 16 jaar oud worden. Daarnaast wegen ze maximaal 4,5 kilo en worden ze maximaal 60 centimeter lang. Je kunt de baars herkennen aan de 2 gescheiden rugvinnen. De voorste vin heeft harde stekels. Aan de achterzijde van de voorste vin zit een zwarte vlek. Van 1 april tot en met 30 mei mag er niet op baars gevist worden.
Snoekbaarzen
Een snoekbaars kan maximaal 120 centimeter lang worden. Je kunt hem herkennen aan zijn puntige kop. De kleur van de vis hangt af van de plek waar de vis zwemt. Hij kan zilvergrijs tot goudbruin zijn en heeft vage donkere strepen. Daarnaast heeft hij 2 rugvinnen, waarvan de voorste harde stekels heeft. Van 1 april tot 30 mei mag er niet op snoekbaars gevist worden.
Handige informatie voor een beginnende visser zoals ik