Zeevissen in Nederland

hengelsZeevissen in Nederland

Zeevissen is voor veel mensen een grote hobby en sommige mensen beoefenen deze hobby zelfs dagelijks. Van de sportvissers in Nederland vist ongeveer een kwart wel eens in de zee. Een deel van de sportvissers beoefent het vissen zelfs uitsluitend in zout water. Er zijn ook veel sportvissers die naar het buitenland trekken om te gaan zeevissen. Zeevissen kan echter ook prima in Nederland worden gedaan. Zeevissen is iets bijzonders door de vele vissoorten, de ruimte en de zeelucht. In Nederland kun je bijvoorbeeld ideaal vissen op de stranden van Zeeland, Zuid-Holland of Noord-Holland. Ook vanaf de stranden van de Waddeneilanden kun je zeevissen. Dit wordt ook wel strandvissen genoemd. Als alternatief voor het strand zijn er nog voldoende andere locaties. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de locatie moet grenzen aan redelijk diep water. Denk aan zeedijken, havenhoofden of pieren. In plaats van het zogenaamde strandvissen kun je ook op een boot zeevissen. Als je niet de beschikking hebt over een eigen boot, kun je er een huren. Er zijn circa 150 sportvisserijschepen in Nederland. Zo’n schip kun je tegen betaling een dag huren en er de zee mee op gaan. Je kunt als je gaat zeevissen, vissen op platvissen zoals schar, bot of tong of op vissen zoals makreel, zeebaars, haring of kabeljauw. Je moet er wel mee rekening houden dat zeevissen een sterk trekgedrag hebben. Bepaalde soorten zijn bijvoorbeeld alleen in de warme maanden voor de kust te vinden, terwijl andere soorten alleen in de winter te vangen zijn.

Getij

Zoals je waarschijnlijk wel weet ontstaat het getij door de aantrekkingskracht van de zon en de maan.  Wanneer je gaat zeevissen is het van belang om iets te weten van het getij. Het getij speelt namelijk een niet te onderschatten rol waar en of de vis op zoek gaat naar bepaald voedsel. De vis aast als het getij loopt. Bij vloed vang je bijvoorbeeld meestal platvis, omdat deze bij vloed op zoek gaat naar voedsel. Als je gaat zeevissen is het dus van belang om je hier goed in te verdiepen.

Zeevis gerei

Zeevissen is een stuk ruiger dan gewoon vissen. Het is daarom noodzakelijk om over het juiste materiaal te beschikken. Hierbij kun je denken aan een goede hengel, een molen, nylon draad of een gevlochten lijn en een hengelsteun. Het is belangrijk dat wanneer je als beginner een goede hengel gaat aanschaffen, dat je je laat informeren over hengels bij een hengelsportzaak. Zij hebben voldoende kennis en ervaring om je te kunnen helpen bij de keuze van een hengel. Hierbij kun je onder andere aangeven dat het gaat om zeevissen. Het is natuurlijk belangrijk, in verband met het ruige van zeevissen, om een goede hengel te hebben. Goede hengels zijn niet goedkoop. In sommige gevallen zal je dus redelijk in de buidel moeten tasten.

Schrijf een reactie


Tip!Visgerei dat u bij lokale hengelsportwinkels koopt, is online vaak goedkoper! Online vind je diverse acties, zoals op Raven.nl.